Na antenie

RADIORANEK WT. ŚR.

Zgadywanki muzyczne na dobry początek dnia. Zaprasza Ewa Pasternak.
zobacz wszystkie

Ogólne

Przepis na ogórki w sosie koperkowo - ziołowym

foto
2017-09-01 08:04:00
Prezentujemy Państwu przepisy na ogórki w sosie koperkowo - ziołowym i koreczki z ogórków. Przepisami podzieliła się z nami Pani Marlena Protasiuk, prezes Koła Przyjaciół KRP w Krynicy.

Ogórki w sosie koperkowo - ziołowym


Składniki

4 kg ogórków

Zalewa

2 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
3 sosy koperkowo – ziołowe
1 sos grecki


Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Wszystkie składniki zalewy mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zalewą zalewamy pokrojone ogórki i zostawiamy na 1 godzinę. Następnie wkładamy ogórki w zalewie do słoików i pasteryzujemy ok. 3 min. Można również ogórki z zalewą włożyć do dużego garnka, zagotować (w międzyczasie ogórki zmienią kolor) i gotować ok. 3min, następnie przełożyć do słoików.



Koreczki z ogórków

Składniki

4 kg ogórków
1 kg cebuli
2 szklanki octu
5 szklanek wody
3 szklanki cukru
pół pęczka kopru, może być suszony
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki soli
2 łyżki przyprawy do grilla
2 szklanki startej marchwi

Ogórki kroimy w plastry (nie trzeba ich obierać), solimy. Cebulę obieramy, kroimy i solimy. Ogórki, cebulę, marchew mieszamy i odstawiamy na 2 h.

Z wody, soli, cukru, przyprawy do grilla gotujemy zalewę. Do każdego słoika dodajemy natkę pietruszki (natkę można też dodać do ogórków), wkładamy ogórki, cebulę i marchew i zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy 3 min. Można również ogórki z zalewą włożyć do dużego garnka, zagotować chwilkę i przełożyć do słoików.



Marlena Protasiuk/Js

Konferencje Kół Naukowych UPH

17 maja i 20 maja Koła Naukowe na Wydziale Nauk Ścisłych UPH organizują dwie interesujące konferencje więcej

V ogólnopolska Konferencja interdyscyplinarna WZI

20 maja Koło Naukowe Programistów GEEK wraz z Kołem Naukowym Studentów Matematyki GRAF przy UPH w Siedlcach organizują konferencję
zobacz wszystkie