Na antenie

Pasmo nocne

Zapraszamy na dużą dawkę muzyki, informacji i powtórkę najciekawszych audycji z dnia.
zobacz wszystkie

Rolnicy

Polskie Smaki - po raz szósty

2010-05-10 13:20:45
Producenci tradycyjnej żywności z Małopolski, Podlasia i Mazowsza wezmą udział w VI Dniach Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”, które 12 i 13 maja odbędą się na Praskiej Giełdzie Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach, przy ul. Piłsudskiego 180.
Otwarcie stoisk producentów pierwszego dnia, tj. w środę, nastąpi o godz. 11.00, a kiermasz produktów będzie trwał do godz. 19.00. Drugiego dnia, w czwartek, stoiska będą otwarte w godz. 7.00–16.00.
Uroczyste otwarcie VI Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki” odbędzie się 12 maja o godz. 14.00.

Po wystąpieniach organizatorów oraz gości nastąpi wręczenie wyróżniającym się producentom odznak „Zasłużony Dla Rolnictwa”; następnie odbędzie się wręczenie pucharów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w konkursie na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego oraz prezentacja gościa specjalnego: „Bacówki” z Rajbrotu.
Województwo małopolskie będzie na „Polskich Smakach” reprezentowane po raz pierwszy. W tym regionie zachowały się stare odmiany roślin i rasy zwierząt, a żywność w dużym stopniu jest wytwarzana metodami tradycyjnymi, w oparciu o tradycyjne receptury. Wśród trzynastu wystawców z Małopolski, najwięcej, bo po czterech, będzie oferowało wyroby wędliniarskie oraz produkty nabiałowe. Produkty wysokiej jakości ukażą różnorodność oferty kulinarnej tego regionu. Będą więc tradycyjne sery góralskie: oscypek, bundz i bryndza, korboc i redynkołka; ponadto oferowane będą m.in.: chleb prądnicki, podpłomyki, polędwica galicyjska, gęś marynowana oraz pierogi z soczewicą.
Wśród firm rodzinnych z Małopolski, które przybędą na Praską Giełdę, należy wymienić choćby „Bacówkę na Wójciźnie” Andrzeja Stocha „Waki” z Gliczarowa, która swoje produkty, głównie góralskie sery, oferowała przez pewien czas mieszkańcom aglomeracji warszawskiej w Salonie „Polskie Smaki” – po jego otwarciu na Praskiej Giełdzie Spożywczej przed sześciu laty.

Wystawcy z województwa małopolskiego

Przetwórstwo Rybne "Krak-Marfish" – przetwory rybne
Władysława i Andrzej Staszel – serki tradycyjne
Władysława i Andrzej Staszel – serki tradycyjne – sosy (ketchup, majonez)
Galicyjskie Gospodartswo Agroturystyczne "U Kazika" ; ZPS "Jadło Galicyjskie" – garmażeria
Masarnia Krakowska Sp. z o.o. – wędliny
Magdalena Krężołek – nabiał
Piekarnia B.A. Madej Sp. J. – pieczywo
"Wolarek" Sp. J – wędliny
"Jantop" Topór-Orawiec Jan – pierogi
Małopolski Smak Szymon Krok – sery, wędliny
Restauracja "Laguna" Maria Olczyk – garmażeria
Dom Weselny "Akropol" Maria Olczyk – garmażeria
Bacówka na Wójciźnie Andrzej Stoch "Waka" – oscypki, nabiał

Po raz trzeci w Dniach Produktu Tradycyjnego wezmą udział producenci z województwa podlaskiego, gdzie rolnicy coraz bardziej nastawiają się na produkcję i promocję lokalnych specjałów – rozumiejąc, że wytwarzanie żywności według starych receptur to szansa na rozwój ich gospodarstw. Tym razem na Dni Produktów Tradycyjnych przybędzie osiemnastu wystawców – w gronie których najwięcej, bo sześciu, będzie oferować produkty nabiałowe, natomiast czterech zaprezentuje wędliny. Wśród przysmaków z tego regionu amatorzy tradycyjnej żywności znajdą m.in. posiadające unijny certyfikat tatarskie pierekaczewniki a także jeczpoczmaki i listkowiec, litewskie wędliny, czy karaimskie kibiny. Nie zabraknie także podlaskich serów, kiszki ziemniaczanej oraz kiszonek i marynatów.
Na szczególne podkreślenie zasługuje oczekiwana obecność „Tatarskiej Jurty” ze wsi Kruszyniany, przy granicy z Białorusią, która podtrzymuje niepowtarzalny klimat polskiego Orientu. Dżanneta (na zdjęciu po lewej) i Mirosław Bogdanowiczowie zaprezentują na Praskiej Giełdzie potrawy wybrane z wielowiekowej tradycji kulinarnej polskich Tatarów, które w swoim gospodarstwie serwują licznym turystom i gościom z kraju i zagranicy. Niedawno, jednym z nich był następca brytyjskiego tronu – książę Karol.


Wystawcy z województwa podlaskiego

Zakład Mięsny "Pelikan" Sp. z o.o. – wędliny
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce – nabiał
F.H. "Polinat" – grzyby
Spółdzielnia Mleczarska "Rospuda" – nabiał
"MIX" Arent Marek – słodycze
Stowarzyszenie "Macierzanka" – sery podpuszczkowe
Zakład Ciastkarski Celina Benedykta Glińska Ejszeryszki – wyroby cukiernicze
Z.P.M. "EUROPA" S i Z Sielińscy Sp. j. – wędliny
"Miland" Sp. z o.o. – wędliny
Spółdzielnia Mleczarska "Sudovia" – nabiał
Gospodarstwo Rolne Jerzy Sokół – chrzan, kiszki
Gospodarstwo Pasieczne "Bartnik Sokólski" – miody
Agroturystyka "Tatarska Jurta" – produkty tradycyjne Tatarskie
Pectur Sp. z o.o. – wędliny
Ser Koryciński Swojski Agnieszka Gremza – sery korycińskie
"Kruszewskie Przysmaki" Katarzyna Sokół – garmażeria
Gospodarstwo Rolne Tomasz i Anna Nietupscy – sery korycińskie

Jak co roku, swoje wyroby zaoferują producenci z województwa mazowieckiego, gdzie tradycyjny charakter zachowała znaczna część przetwórstwa spożywczego. Podstawową grupę wśród osiemnastu wystawców będą stanowić producenci nagrodzeni w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. W gronie wystawców – najwięcej, bo czterech, będzie oferowało wędliny, natomiast po trzech przybędzie z produktami pszczelarskimi, z pieczywem oraz z przetworami owocowo-warzywnymi. Wśród produktów tradycyjnych regionu, w dużym stopniu będą reprezentowane przysmaki kurpiowskie: miody i produkty pszczelarskie, pieczywo, psiwo kozicowe czy skcecki z cebulą i czosnkiem. Poza tym amatorzy tradycyjnych mazowieckich produktów znajdą ciechanowski krzepiak, makaron radziwiłłowski, obwarzanki odrzywolskie, wędzone ryby oraz tradycyjne wędliny i ciasta.
W gronie wystawiających się mazowieckich producentów obecne będą „Smaki i Aromaty” Anny Langowskiej z Kobyłki – z konfiturami, które zdobyły I nagrodę i odebrały puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w konkursie na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego podczas ubiegłorocznej edycji „Polskich Smaków”.


Wystawcy z województwa mazowieckiego

"Smaki i Aromaty" Anna Langowska – konfitury
Piekarnia Kurpiowska Sp. J. – piekarnia – pieczywo
Gospodarstwo Pasieczne A.W Piotrkowscy – miody
 "Eko-Fruit" – przetwory owocowo-warzywne
Naturalne Produkty Pszczele Jerzy Rosiński – miody
"Strawa" Sp. z o.o. – wędliny
Gospodarstwo Agroturystyczne "Kurpianka" – garmażeria, pieczywo
Sławomir Rosiak – nabiał
Gospodarstwo Rolno-Przetwórcze ABW Agrocentrum Waldemar Jakubiak – przetwory owocowo-warzywne
Masarnia Wędlin Tradycyjnych "Jasińscy" – wędliny
Gospodarstwo Rolne W i D Marcinkowskich – makaron, jaja, ryby, chleb
Obwarzanki Odrzywolskie Bińkowski Jan – obwarzanki
Wyrób Wędlin Marian Pierzchała – wędliny
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA oddział w Piasecznie – nabiał
Zakłady Piekarskie OSKROBA – pieczywo
"Bekon" Mieczysław Podgórski – wędliny
Browar Ciechan – piwo
Pasieka "Kurpik" Teresa i Czesław Niedźwiedzcy – miody

Oferowane produkty z prezentowanych regionów będą, z pewnością, charakteryzować się znanym od pokoleń niezawodnym smakiem – powinny więc zadowolić podniebienie każdego amatora tych wyrobów.
Wśród wystawców zostanie przeprowadzony – w tym roku po raz trzeci –konkurs na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego. Oceniana będzie wiedza wystawców o prezentowanych produktach, atrakcyjność ich oferty oraz estetyka i wystrój stoisk. Najlepsi otrzymają puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Oprócz wystawców reprezentujących tradycje kulinarne regionów, produkty o charakterze tradycyjnym oferować będzie również dziesięć podmiotów działających na codzień na Praskiej Giełdzie Spożywczej oraz osiemnaście firm z całego kraju, wyróżnionych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” – przyznanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wystawcy z Praskiej Giełdy Spożywczej

ECONATURAL – wędliny
Płocki Zakład Drobiowy "SADRÓB" – wyroby mięsne (REG-DRÓB)
Mirjan s.c. – wyroby mięsne (EJART)
"Marfor" Marcelina Czywilis – sery (MARPOL)
 "WiR" Szproch i Pietrusiewicz – wyroby mięsne
Tarczyński S.A. – wyroby mięsne (MAKTON)
Stoczek Sp. z o.o. – dania gotowe
OSM Włoszczowa - nabiał (MARPOL)
SM Biomlek - nabiał(MARPOL)
U GRZESIA - wędliny (p. Jasnowski)

Wystawcy wyróżnieni znakiem Poznaj Dobrą Żywność

OSM TOP-Tomyśl – nabiał
SGPO „NASZ SAD” – jabłka
Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu – nabiał
Przetwórstwo Owoców i Warzyw „GOMAR” – przetwory owocowo-warzywne
DEGA Zakład Pracy Chronionej S.A. – przetwory rybne
ZPOW „ORZECH” – przetwory owocowo-warzywne
Spółdzielnia Mleczarska „LAZUR” – sery
Spółdzielnia Mleczarska „Ostrołęka” – produkty nabiałowe z kwasami omega 3&6
Cedrob – wędliny
Mokate – kawa i herbaty
Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” – miody
„STARCO” Zakład Mleczarski – serki
Piekarnia „Złoty Kłos” – pieczywo
Średzka Spółdzielnia Mleczarska „JANA” – nabiał
WSP SPOŁEM Kielce – sosy(majonez, ketchup)
Sokołów S.A. – wędliny
OSM w Łowiczu – nabiał
OSM w Krasnymstawie – nabiał

Znak „Poznaj Dobrą Żywność” jest w Polsce przyznawany po wstąpieniu naszego kraju do Unii Europejskiej. Otrzymują go produkty żywnościowe o ściśle określonej wysokiej jakości oraz wiarygodności pochodzenia surowców – z których są wytworzone. Znak przyznawany jest na okres trzech lub pięciu lat.
Jedną z głównych atrakcji VI „Polskich Smaków” będzie udział gościa specjalnego – „Bacówki” z Rajbrotu. Firma powstała w 2002 r., koncentruje się na produkcji tradycyjnych produktów żywnościowych, głównie wędliniarskich, przygotowanych według tradycyjnych receptur i wytwarzanych z najlepszych ras polskich świń (głównie puławskiej). Do peklowania używa wody źródlanej a do wędzenia w tradycyjnej wędzarni drewna olchowego, bukowego i jałowca.
Jej wizytówką są wędliny tradycyjne: szlachetne szynki zwane szołdrami, wsiowo kiełbasa, polyndwica Maryny, bocuś bacowski, zadek po pańsku czy krakowska sucha jak również specjały z dziczyzny. Wyroby przygotowane są wyłącznie z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół.
„Bacówka” zamierza poszerzać swoją ofertę. W jej asortymencie są już teraz także: ogórki kiszone i konserwowe, chrzan, grzyby, oliwa i oliwki, keczup, musztarda, konfitury owocowe, powidła, soki, przyprawy i sery góralskie. Niebawem rozpocznie produkcję naleśników, pierogów domowych oraz krokietów.
Poza rynkiem krajowym, odbiorców swoich produktów znajduje w Niemczech, Francji i Grecji. W kraju „Bacówka” zbywa produkty m.in. w sieci „Delikatesy Centrum”. Ma też sklepy firmowe w Krakowie, Brzesku i Katowicach oraz działające we franczyzie sklepy w Warszawie, Krakowie i dwa w Tarnowie.
Drugiego dnia imprezy wystawcy wezmą udział w spotkaniach informacyjnych dotyczących pozyskania środków finansowych z funduszy publicznych a także dotyczących programu „Poznaj Dobrą Żywność”.
Poza producentami wyrobów tradycyjnych, swoją działalność zaprezentuje Agencja Rynku Rolnego. Z kolei propozycje finansowe na rzecz rozwoju produkcji i handlu tradycyjną żywnością zaoferują: Spółdzielczy Bank Rzemiosła i Rolnictwa oraz SKOK – obydwie placówki z Wołomina.
Wspólnie z Praską Giełdą Spożywczą Dni Produktu Tradycyjnego organizują: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Urząd Miasta Ząbki – przy współpracy urzędów marszałkowskich województw: małopolskiego, podlaskiego i mazowieckiego.
Honorowy patronat nad imprezą sprawują: Marek Sawicki – minister rolnictwa i rozwoju wsi oraz Adam Struzik – marszałek województwa mazowieckiego.
 
Koordynator Projektu „Polskie Smaki”:
Janusz Dąbrowski
– tel. 506 168 206

Kontakt dla prasy:
Marek Połomski
– tel. 505 847 082

Festyn Rodzinny

22 września w Olszycu Szlacheckim odbędzie się festyn rodzinny więcej

Smaki Jesieni

22 września pod hasłem smaków odbędzie się święto plonów w Paprotni więcej
zobacz wszystkie