Na antenie

MUZYKA NA FALI/Klub Dobrej Muzyki

Anna Kaszczyc zaprasza na podróż po muzycznych nastrojach i klimatach. Tu znajdziesz mnóstwo dobrej muzyki, możesz usłyszeć pozdrowienia i poprosić o dedykację muzyczną.
zobacz wszystkie

Kulinaria

Piernik z wiśniami Pani Elżbiety

2009-02-14 09:40:11
„Wprawdzie minął czas na świąteczne pierniki, u nas to ciasto jest jednak bardzo często - tzw ciasto "dyżurne" - dobrze jest mieć coś do herbaty jak ktoś przyjdzie. Proszę wierzyć, piernik jest wyśmienity, a po dodaniu wiśni ma wspaniały smak !” - pisze Pani Elżbieta z Białej Podlaskiej.

½ szkl. cukru
½ szkl. miodu
½ kostki masła ucierać
3 żółtka - (te produkty można utrzeć mikserem)

(½ kostki masła można zastąpić ½ szkl oleju)
½ szkl. gęstej śmietany - ucierać

wymieszać sypkie składniki:
- 1 i ½  łyżeczki sody oczyszczanej
- ½ opakowania dużej przyprawy korzennej do pierników lub małą (20g)
- 2 szkl. mąki
dodawać po łyżce i ucierać.
Na koniec dodać pianę ubitą z trzech białek, lekko wymieszać.
Przełożyć do formy wielkości długiego prodziża. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec ok. 1 godziny.

Uwaga!
Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, daktyle.
Ja piekę w większej formie(A4) i wkładam osączone wiśnie z syropu.
Ważna jest temperatura pieczenia. Nie może być wysoka.





 

Czytanie nocą - Trylogia

9 grudnia w Publicznym Gimnazjum nr2 w Siedlcach odbędzie się maraton nocnego czytania Sienkiewiczowskiej Trylogii więcej

Festiwal Filmowy w Siedlcach

W dniach 8-11 grudnia w kinie NoweKino w Siedlcach odbywać się będzie Pierwszy festiwal Filmów Chrześcijańskich więcej
zobacz wszystkie