Na antenie

CZARNO NA BIAŁYM

Na audycje zaprasza ks. Piotr Arbaszewski. Dziś rozmawiamy o sprawach dotyczących rodziny.
zobacz wszystkie

Kulinaria

Piernik z wiśniami Pani Elżbiety

2009-02-14 09:40:11
„Wprawdzie minął czas na świąteczne pierniki, u nas to ciasto jest jednak bardzo często - tzw ciasto "dyżurne" - dobrze jest mieć coś do herbaty jak ktoś przyjdzie. Proszę wierzyć, piernik jest wyśmienity, a po dodaniu wiśni ma wspaniały smak !” - pisze Pani Elżbieta z Białej Podlaskiej.

½ szkl. cukru
½ szkl. miodu
½ kostki masła ucierać
3 żółtka - (te produkty można utrzeć mikserem)

(½ kostki masła można zastąpić ½ szkl oleju)
½ szkl. gęstej śmietany - ucierać

wymieszać sypkie składniki:
- 1 i ½  łyżeczki sody oczyszczanej
- ½ opakowania dużej przyprawy korzennej do pierników lub małą (20g)
- 2 szkl. mąki
dodawać po łyżce i ucierać.
Na koniec dodać pianę ubitą z trzech białek, lekko wymieszać.
Przełożyć do formy wielkości długiego prodziża. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec ok. 1 godziny.

Uwaga!
Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, daktyle.
Ja piekę w większej formie(A4) i wkładam osączone wiśnie z syropu.
Ważna jest temperatura pieczenia. Nie może być wysoka.





 

VII Zjazd Absolwentów Królówki

4 października SIEDLCE więcej

Cykl filmowy

OCZAMI KOBIET październik - grudzien SIEDLCE więcej
zobacz wszystkie